top of page
Post: Blog2_Post
Søk
hannevestre9

Fredagsbladet 45 (2024)

Lanternefest 2024

Det er høst ute, mørket kommer snikende etter sommerens sterke lys og sol. Høststormene lar regnet hamre på tak og på mark, og vi vet at den lyse lette tiden er over.

Snart viker regnet for den gnistrende klare luften! Og da vet vi at det er tid for lanternefest, steinerskolens lysfest.


Den yrende natur blomstrer av, og den har gitt av sin grøde gjennom både grønnsaker og frukt. Vi har vært mye ute, solen har varmet, dagene har vært milde og kveldene lange. Nå kommer en ny tid; naturen "trekker seg tilbake", bladene danser i vinden og faller mot bakken. I hagen lar vi stauder og andre flerårige vekster stå og visne helt ned. På den måten lar man veksten få tilbake så mye som mulig av den kraft den fikk fra både jorden og solen. Dette gir en livsdyktig rot, som gir sterke og blomstrende planter til våren.


På samme måte kan vi nesten si at vi også går "innomhus". Kanskje kan dere kjenner en lengsel etter å finne ro, etter kontemplasjon, å fyre i peisen, lese en bok, samtale, undre seg og bruke mer tid til å tenke over livet og hvor vi er?


Nå forsvinner lyset ute, og dagene blir kortere. Mørket kan føles overveldende. Vi må selv beholde solens varme og lys fra sommeren, inni oss. Som et bilde kan lanternen som barna skal tenne på festen, være et bilde på menneskets egen indre flamme, et lys som hjelper oss til å finne veien i mørket.


Denne lysfesten feires sammen med helgenen St. Martin, som har minnedag 11. november. I legenden fortelles det om Martin som er ute en vinterkveld i snøstorm. Ved inngangen til byporten møter han en fattig tigger som nesten ikke har klær på seg. I barmhjertighet deler Martin sin kappe i to og gir halve kappen for å hjelpe tiggeren fra å fryse i hjel. Vi feirer dagen med lanterner, sang og samvær rundt bålet. Når vi tenner våre lys i mørket, når vi gleder andre med våre fine lanterner, når vi lyser på veien for andre, når vi gjør verden til et lysere sted, da minnes vi St. Martin, han som delte med dem som hadde mindre, han som hjalp dem som trengte hjelp.


Med Mariannes ord: Ønske om å komme nærmere sitt sanne jeg, og å vise medmenneskelighet er to bærende motiv i Steinerskolens lanternefest.


Ett er nødvendig

Ett er nødvendig – her

i denne vår vanskelige verden

av husville og heimløse:


Å ta bolig i seg selv.


Gå inn i mørket

og pusse sotet av lampen,


Slik at mennesker på veiene

kan skimte lys

i dine bebodde øyne.


Hans Børli


Kjære foreldre, foresatte, søsken og venner, takk for en høytidelig, stille og vakker feiring av årets lysfest og Martinsmess. Vi håper den gav gjengklang som vil vare i dere, lenge inn i mørketiden og vinterdvalen. Line som er lærer på skolen er også fotograf, og har tatt nydelige bilder av årets lyseurytmi, strålende fremført av 5A og 5B, og av vår høytidelige fest. Takk for en fin kveld!


Anatomi

9. klasse har hatt anatomi i hovedfag. Vi har fordypet oss i menneskets skjelett, hva det består av og hvilke typer knokler vi har. Vi har også lært om de ulike musklene og om sanseorganene. Elevene har bearbeidet stoffet i silkebøkene sine og mot slutten av perioden fikk vi også mulighet til å modellere hodeskallen.




Det nærmer seg julemarked

Ikke før er Lanternefesten over, før vi snur oss rundt og vender blikket mot Julemarkedet!

Julemarkedet – både arrangementet og forberedelsene – er blant de viktigste byggestenene for fellesskapet vi har på skolen vår.

Vi jobber sammen mot et felles mål, og på selve dagen skaper vi en magisk dag full av glede og forventning for små og store.

Men også forberedelsene har stor verdi, spesielt de vi gjør sammen. I timene vi tilbringer sammen under fellesproduksjonen, for eksempel, blir foreldrene bedre kjent mens de drikker kaffe og pusler med produksjonen – innsatsen gir ikke bare penger til skolen, det skaper og styrker båndene i foreldregruppene, og dermed også i klassemiljøene. (Det samme gjelder både rigging og rydding).

Formålet med midlene som kommer inn, er å styrke skolens kulturelle og pedagogiske virke. Midlene tildeles etter FAUs vurdering av innkomne søknader. Julemarkedsmidlene har tidligere bidratt til den fine englebanen, lydanlegget i salen, flygel, oppgradering av lekearealer i barnehagene inne og ute, lavvoer og mye annet. 15% av inntektene går til veldedige formål.

Julemarkedet er et samarbeid mellom skolen, lærere, elever og foreldre. Det er en kulturell, sosial og pedagogisk begivenhet – en åpen dag ved skolen og et bidrag til nærmiljøet.

Julemarkedet er et FAU-arrangement, som betyr at det er foreldrene som står for arrangementet.

Tradisjonen tro så arrangeres julemarkedet alltid på den siste lørdagen før første advent hvert år.


Denne uken ble vaktlistene sendt ut, og vi håper alle har funnet sin vakt.

All informasjon om Julemarkedet finner dere her:



Viktig informasjon om vaktlistene

Vaktlister til Julemarkedet på Nesodden Steinerskole

Vaktlistene til årets julemarked er nå klare, og vi ber dere om å gå over dem og finne deres navn på listen. Her er noen viktige punkter å merke seg:

  1. Sjekk din vakt: Gå inn på vaktlisten og finn ditt navn og den tildelte vakten.

  2. Hvis du ikke finner navnet ditt: Dersom du ikke ser ditt navn på listen, vil du sannsynligvis få tildelt en vakt i den endelige listen som sendes ut 15. november. Vennligst sjekk denne oppdaterte listen når den foreligger.

  3. Bakvakt: I den endelige listen vil det også være en kategori kalt «Bakvakt». Hvis ditt navn står her, betyr det at du vil kunne bli tilkalt på selve julemarkedet dersom noen melder frafall, eller hvis vi trenger ekstra hjelp. Å stå som bakvakt er like forpliktende som å ha en fast vakt, og det er viktig at du er tilgjengelig i tidsrommet du er satt opp på.

Tips til raskt søk: Listen inneholder mange navn. For å finne ditt navn raskt, trykk Ctrl + F (eller Eple + F på Mac) og søk på navnet ditt.

Viktig: Hvis du blir tildelt en vakt som ikke passer, gi beskjed til vl.julemarked.nesodden@gmail.com i god tid, senest innen 13. november.

NB: Vaktlistene ligger ikke ute på nettsiden i år. Du vil kun motta den på Visma.

På nettsiden, nesoddenjulemarked.no, vil det om litt bli opprettet en ny kategori som heter veiledere. Vi ber dere om å lese veilederen som tilhører din vakt. Her står all info om vakten.

 

Nå skal vi lage det beste julemarkedet noensinne, takket være dere!

Vennlig hilsen,julemarkedskomiteen!

 


409 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page