8.klasse kom seg til Riga!
25 elever og 5 lærere trillet fullstappede koffertene inn på Gardemoen mandag kveld 9. oktober. Vi tok buss til hostellet sent på natten og var vel etablerte i koselige sengealkover rundt 01.00. Den første overraskelsen, var temperaturen på hostellet. At staten bestemmer når radiatorene settes på og det blir varme i husene, er en ganske annen virkelighet! Og at denne bestemmelsen går på dato og ikke utetemperaturen! Ja, vi har det godt i Norge, så her var det bare å kle seg for utetemperatur. Mye spenning var knyttet til hvordan det ville gå, å sove så mange sammen, og det kan sies at etter som dagene gikk, ble leggetid og ro rundt 22.00 veldig godt overholdt.
Og makan til flott klasse! Elevene viste samhold, inkludering og svært god oppførsel, både med hverandre og mot de voksne. Elevene er unge, mange har ikke reist på tur uten foreldre og har gjerne ikke vært i et land som er så pass annerledes fra vårt, tidligere.
Elevene har blitt godt ivaretatt av oss Natscha, Kirsten, Fridrik, Maria og Marianne, som alle har vært tydelige på grenser, laget avtaler og har en positiv innstilling til å ville samarbeide med elevene.
På Steinerskolen hadde vi ulike prosjekter, veldig like dem vi laget sammen her i vår. Vi hadde derimot generelt litt lite å gjøre på skolen og endret derfor en del på det opprinnelige programmet. Vi la til rette, endret planer og hadde som hovedmål at elevene skulle få oppleve og se mest mulig av Riga, med hyggelige samlingspunkter med Rigaelevene og ellers skape en fin uke med positive opplevelser sammen som klasse.
Vi hadde lærerike opplevelser oss i mellom, og i Riga, og da tenker jeg ikke på de utallige turene innom Candypop eller Rimi på hjørnet:-) men på kulturopplevelser som for eksempel på museet som fremstilte Latvias okkupasjonstid eller på nasjonalmuseet, hvor vi først og fremst så på latviske kunstnere.
Og vi hadde våre spennende erfaringer underveis, (hvor alt løste seg til det beste!) og som vi kunne le godt av i etterkant, når:
Vi var klar for avreise, og alle triller gladelig avsted med koffertene sine, og den voksne i baktroppen (som oftest Fridrik) bemerker at en koffert står igjen? Åh ja, der var det en elev som gikk uten koffert :)
En glemmer igjen boardingpasset et sted på flyplassen
En annen legger det fra seg på gulvet og forsvinner
Alle jenter på det samme rommet, i redsel for å glemme å legge igjen romnøkkelen når de reiser til Norge, kvelden før når vi skulle på fest til skolen, lar nøkkelen ligge igjen på rommet og smekker døren igjen(da er den i alle fall ikke igjen i lommen!):) Vi oppdaget det når vi kom hjem i 21-tiden. Da satte Kirsten inn et par ekstra gir på sitt løsningsorienterte gen. Hun begynte med hostellets emergencycall uten å få kontakt, men fortsatte sin ekspedisjon "universalnøkkel" og fant til slutt en medarbeider som kunne låse opp for jentene, etter å ha prøvd å nå ansvarshavende gjennom bruk av 5 forskjellige sosiale medium! For en bragd!
Vi var alle vitne til en veldig rørende situasjon, da vi kom til jernbanestasjonen i Riga, temmelig dryppvåte etter et kraftig regnskyll i Jürmala:
En av de hardt prøvede og slitne innbyggerne i Riga, skulle sette seg ned på en benk, men bommet på kanten og havnet i en kjempestor sølepytt. En av våre elever sprang sporenstreks til, og hjalp vedkommende opp på benken. Det var varmende!
Natascha, Kirsten og Fridrik var helt fantastiske reisepartnere og kollegaer og viste ansvarlighet, årvåkenhet, omsorg, varme, empati og gjennomføringskraft 24/7! Maria og Marianne kunne ikke fått et bedre reisefølge. Vi takker dere så mye!!!
Sanita Bekere, vår samarbeidspartner som tok initiativet til utvekslingsprosjektet og har søkt og fått støtte var Erasmus (vår-23) og Nordplus (høst -23) gjorde en stor jobb for å få realisert prosjektet, en stor takk til henne!
Gratulerer så mye!
Jeg sender de beste gratulasjoner til Steinerskolen på Nesodden som nå er 40 år gammel. Skolen hadde sin innvielsesfest den 28.8.1983 med foreldre, lærere, venner av skolen, skolesjefen og lærere fra vår fadderskole, Steinerskolen på Hedmarken. At skolen nå trekker på årene vises ved at elever fra denne første klassen nå er foreldre ved skolen.
Ønsket om skole kom fra foreldre som hadde barn i Solsikken barnehage, og de inviterte studenter fra Lærerseminaret i Oslo til å fremføre julespillet der i desember 1982. Vi dro over fjorden med ferjen som den gang gikk til Oksval. Med oss hadde vi en kiste full av kostymer. En forelder plukket oss opp på brygga og kjørte oss til barnehagen. Det var jammen trangt i "salen" med hele julespilltruppen og alle foreldre i salen. Hyrdenes stav dunket borti bjelkene stadig vekk.
I romjulen ble tre av oss ringt opp fra foreldregruppen: Kunne dere danne første lærerkollegium og starte opp høsten 1983. Det var Caroline (Bibbi) Thomassen, Egil Lønnum og jeg, Elizabeth Wirsching.
Vi kunne ta imot den første klassen i august, da var det 14 elever. I løpet av høsten steg antallet til 20.
Gjennom hele sommeren arbeidet vi med å legge inn toaletter og kontor i kjelleren, pusse opp det rommet (salen) som tidligere hadde vært butikk, slik at det skulle være klart for elevene i pioneerklassen.
Med vennlig hilsen Elizabeth Wirsching
Rudolfs Diner torsdag 26. oktober
Denne torsdagen serverer vi en skrekkelig god gresskarsuppe med godt brød til.
Alt sammen så økologisk og lokalt vi klarer. Maten serveres kl. 17.00–18.00.
Velkommen!
Meld deg på nå! Vipps kr 40,- x antall personer til #141736 «34 Skolemiddag Steinerskolen».
Oppgi eventuelle allergier i kommentarfeltet.
Drop-in er også mulig, men da er prisen kr 50,- pr. pers. Barn 0–6 år er alltid gratis. Har du ikke Vipps? Send en e-post til sigurdsandvik@gmail.com for å melde deg på.
Hva er Rudolfs Diner?
Rudolfs Diner tilbyr en næringsrik middag på skolen én torsdag i måneden, kl 17.00–18.00. Den er åpen for foreldre, barn og lærere. Middagen organiseres av en arrangørgruppe på initiativ fra FAU.
****
Tusen takk, kjære foreldre!
På torsdag kom det en representant fra FAU, og leverte en aldeles nydelig kurv med frukt og godsaker til oss på skolen. For en utrolig hyggelig gest! Det betyr mer enn dere tror, i en hverdag der alle lærere og andre på skolen jobber og står på for barna våre. Sitat en medarbeider:
"Så utrolig hyggelig, det er så varmende å føle at det man gjør legges merke til og blir satt pris på. Nå ble jeg faktisk veldig rørt!"
Så kjære foreldre, og kjære FAU, tusen takk for en veldig hyggelig oppmerksomhet i en hektisk høst, vi setter så stor pris på det gode samarbeidet vårt.
Varme i smia
Det har vært stor begeistring i smia de siste ukene. 4A har vært så heldige å få oppleve og erfare smedkunsten på nært hold. "Man må smi mens jernet er varmt!" har vært de siste ukenes ordtak. Og ingen er i tvil om hva dette betyr! Klassen har per dags dato mange potensielle smeder, i følge dem selv. En stor takk til Åge og Mina som har gjort dette til en rik og gledesfull opplevelse, og takk til Maria K og Hanne V for bilkjøring.
INFO FRA JULEMARKEDSKOMITEEN
Alt du ønsker å finne svar på om julemarkedet finner du på:
Der ligger informasjon om hvilken klasse du skal følge, hvilke oppgaver du har frem mot markedet og alt annet du måtte søke svar på.
Og her kommer en presisering om hvor foreldrene hører hjemme?
Hovedregel:
Du følger klassen til ditt yngste barn på skolen når det gjelder fellesproduksjon og bakeoppgaver.
Har du ett barn ved skolen eller i Solsikken så følger du alle oppgavene til denne klassen/avdelingen.
Har du flere barn på skolen så deltar du på én fellesproduksjon, leverer én bakst (bakelister kommer) og lager énhjemmeproduksjon. Og du skal altså følge klassen til ditt yngste barn på skolen.
OBS! Nytt i år: Har du barn på skolen OG i barnehagen, skal du følge ditt yngste barn på skolen. Altså, du deltar på fellesproduksjonen til ditt yngste barn på skolen. Det samme gjelder for bakst. Du leverer kun én hjemmeproduksjon.
Foreldre som også er ansatt ved skolen eller Solsikken følger klassen til det yngste barnet på skolen ved fellesproduksjonen og bakst. Du leverer kun én hjemmeproduksjon. Den av foreldrene som ikke er ansatt på skolen, har vakt for én av klassene/ barnehageavdelingen man har barn i. Den som er ansatt følger skolens vaktlistene på markedsdagen.
NB! Kun én forelder trenger å delta på fellesproduksjonene, men det er selvsagt lov å komme begge to. Begge foreldrene/foresatt skal ha vakt tilknyttet klassen man følger, eller en spesialoppgave hvis det er avtalt.
Mer om fellesproduksjon, bakst og hjemmeproduksjon med mere finner du på hjemmesiden.
VIKTIG BESKJED FRA FAU ANG. HALLOWEEN
FAU anbefaler sterkt at alle klasser har en økt bevissthet om utenforskap på Halloween. Hver klasses foreldregruppe bør sørge for å ha oversikt over at ikke noen barn blir utelatt fra klassens grupperinger.
Ny tilskuddsmodell for friskoler
Regjeringen har foreslått årlig å spare over en halv milliard kroner gjennom kutt til privatskolene. Ordningen er foreslått innfaset i løpet av 5 år, med start 1. juli 2024. For de fleste steinerskoler vil det innebære 4-5 millioner kroner mindre i statsstøtte årlig, skolene med mellom 60 og 200 elever blir hardest rammet. Dette vil få uheldige konsekvenser for alle elevene våre og nødvendigvis senke kvaliteten på undervisningen. Slike innsparinger vil gå på bekostning av lærertettheten tilsvarende anslagsvis 5 hele stillinger.
Hva kan vi gjøre og hvordan kan vi protestere?
Underskriftskampanje, deles på Facebook og sosiale medier. Underskriftene leveres på stortinget til høring 19/20 oktober. Mer info kommer.
Kontakt din kommunes lokale politikere, informer om konsekvensene av kuttet og legg press på at de må stå opp for elevene i friskolene. Lokalpolitikere kan påvirke partiets egen stortingsgruppe.
Kontakt alle stortingspolitikere du kjenner og få dem med på laget for å stå opp for elevene i friskolene.
Det er planlagt en markering foran Stortinget i november i regi av FAU-ene fra skolene. Mer informasjon kommer.
Til informasjon: Friskoleorganisasjonene samarbeider for å komme i dialog med utdanningskomiteen på Stortinget og kunnskapsdepartementet.
Mer informasjon finner dere her:
Steinerskolen på Nesodden er i dialog med Nesodden kommune, og samarbeider med Steinerskoleforbundet rundt forslaget.
Demonstrasjon: Regjeringen raserer steinerskolen
Onsdag 8. november, 15.00 - 17.00
En steinerskole gir mangfold. En steinerskole er ikke en trussel mot fellesskolen. La steinerskolen leve!
Er du steinerelev, steinerforelder, steinervenn, steinerbestefar, steinerlærer eller rett og slett har et hjerte for steinerskolen: Bli med og protester mot regjeringens økonomiske kutt for steinerskolene og andre friskoler.
15.00: Oppmøte foran Nasjonalteateret (teateret, ikke t-banen) 15.15: Vi går samlet mot Stortinget med musikk fra Gjallarhorn 15.45 – 16.45: Musikalske innslag og appeller på Eidsvolls plass, foran Stortinget (mer info kommer)
Ta med en lanterne, hvis du har (NB. Ikke med ild/stearinlys, bruk kunstige telys) – eller lag en plakat.
Stå opp for mangfold og valgfrihet i den norske skole!
Arrangører: FAU ved Rudolf Steinerskolen i Oslo, FAU ved Oslo by steinerskole, FAU ved Nesodden steinerskole, FAU ved Nordstrand steinerskole, FAU ved Grav steinerskole og FAU ved Lørenskog steinerskole.
Lenke til arrangement på Facebook:
Lenke til aksjonsside på Facebook:
Vennlig hilsen
Annicken Vargel
Lanternefest 9.november
Nå nærmer det seg den årlige lanternefesten for 1.-4. klasse. Vi gleder oss til lanternevandring med stemningsfull sang fra alle barna, og ikke minst til lanternekaker etterpå.
5.trinn holder stemningsfull lyseurytmi i salen, og foresatte fra dette trinnet er også hjertelig velkomne til å se på fra tribunen.
Arrangementet starter kl.17, så hold av ettermiddagen.
Nærmere informasjon kommer.
Comments